Anne, Casa cu Frontoane Verzi (vol. I și II)
de L. M. Montgomery

Volumul I

Ajunși la bătrânețe, frații Marilla și Matthew Cuthbert se hotărăsc să adopte un băiat care să îi ajute la treburile fermei Green Gables[1]. Însă băiatul se dovedește a fi… Anne, o copilă orfană de unsprezece ani care, deși știe ce înseamnă tristețea, știe la fel de bine ce este bucuria.

În urma ciudatei încurcături, Marilla vrea la început să o trimită pe Anne înapoi la orfelinat. Dar fata îndrăgește casa cu frontoane verzi. Dorința ei de a rămâne la Green Gables câștigă în fața scepticismului Marillei, și astfel, Avonlea, satul mic și frumos în care trăiesc Marilla și Matthew devine noua casă a Annei. Încetul cu încetul ceilalți locuitori ai satului se obișnuiesc și ei cu această nou venită roşcată, felul ei voios de a fi și imaginația sa debordantă.

Imaginația: principala calitate a Annei, dar și marele ei defect. Fata își imaginează vrute și nevrute și visează cu ochii deschiși. Aceasta o ajută mult în clipele de plictiseală, dar o și bagă în fel de fel de buclucuri: înlocuieşte esența de vanilie cu analgezic atunci când face prăjitură sau uită să adauge făină în coca pentru plăcinte. Acestea sunt doar două dintre încurcăturile comice în care intră Anne cea veselă.

La fel ca toți oamenii, Anne se simte uneori tristă sau supărată, însă trece peste aceste momente cu optimismul ei caracteristic și cu încredere. Voioșia eroinei noastre este molipsitoare, răzbate dintre paginile cărții. Anne este o fire care vede întotdeauna partea plină a paharului și nu se lasă intimidată de prejudecăți. Sună neobișnuit și de aceea nu mă credeți?

Citiți cartea… veți vedea.

Volumul II

Vremea a trecut, transformând-o pe Anne dintr-o copilă zburdalnică și lipsită de griji într-o adolescentă serioasă și hotărâtă. Eroinei noastre încă îi place să își imagineze fel de fel de lucruri fantastice, dar acum ea petrece mai mult timp ca înainte studiind și învățând.

 Cu toate că nu a uitat să se joace și să se bucure de copilărie, Anne  le este în același timp de mare ajutor atât Marillei cât și lui Matthew. Aceștia o iubesc din ce în ce mai mult și se bucură că nu au trimis-o înapoi la orfelinat atunci, cu ani în urmă.

Anne este foarte ocupată. Are propriile îndatoriri, pe care și le îndeplinește cu simț de răspundere, dar în același timp ea studiază mult, ocupându-se de educația ei.

Și iată că toată străduința fetei dă roade… Văzând setea ei de a cunoaște mereu lucruri noi, Marilla și Matthew iau o decizie: cei doi frați se hotărăsc să o trimită pe Anne la Queen’s Academy,  o școală care îi poate oferi acesteia mai multe avantaje decât mica școală cu o singură sală de clasă din Avonlea, în băncile căreia a învățat și Anne până acum.

Griji, emoții, speranțe… Cine poate descrie frământările și neliniștile unui suflet ambițios ce vrea să reușească în viață? La aceleași idealuri aspiră și Anne, care își dorește din toată inima să fie admisă la Queen’s pentru a-și putea desăvârși educația. Și iată că, încă o dată, strădania ei de a învăța nu este în zadar: Anne este admisă la Queen’s cu rezultate excelente!

Clipa mult așteptată a sosit. Cu o valiză veche în mână și o inimă plină de emoție în piept, Anne așteaptă în gară trenul ce o va duce la școala mult dorită. Câte bucurii a cunoscut ea în ultima vreme… Fata își enumeră binecuvântările în gând: două persoane care o iubesc și îi poartă de grijă, un cămin în care a cunoscut pentru prima dată fericirea, iar acum, o școală care o va pregăti pentru visul ei dintotdeauna: cel de a deveni învățătoare.

Dar iată că vine trenul, iar Anne porneşte spre locul unde va începe un nou capitol din viaţa ei…  


[1] Rom. Casa cu frontoane verzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *